Mocht je vragen hebben over onze producten en wil je weten wat er in zit, hebben we een aantal antwoorden voor je verzameld. Neem contact met ons op als je meer wilt weten. Iedere situatie is anders.

Ik weet eigenlijk niet wat "dermatologisch getest" betekent. Zijn Nana producten zacht voor mijn huid?

Er is geen officiële definitie. “Dermatologisch getest” betekent meestal dat een product getest is en bewezen is dat het veilig is voor de huid. Wel is het zo dat elk bedrijf zijn eigen testmethodes hanteert. Voor Essity (het bedrijf achter Nana) betekent het dat de producten en/of de ingrediënten voldoen aan de veiligheidsnorm en veilig zijn in gebruik voor nauw contact met de huid. 

Ik begrijp eigenlijk niet wat "hypoallergeen" betekent.
Je bent niet de enige. Niemand is het er echt over eens wat “hypoallergeen” betekent. Wanneer hypoallergeen betrekking heeft op cosmetica, hygiëne en verzorgingsproducten, betekent het meestal dat de producten minder allergische reacties veroorzaken dan je zou verwachten van vergelijkbare producten voor hetzelfde gebruik. Maar er is geen consensus over hoe producten getest moeten worden, of een standaarddefinitie van wat de term precies betekent. 
 
We gebruiken de term “hypoallergeen” soms voor producten die specifiek zijn ontworpen om het risico op allergische reacties te verminderen. Deze producten bevatten met name geen parfums, of andere stoffen waarvan bekend is dat ze overgevoeligheid van de huid veroorzaken. 
 
Daarnaast beperken we het gebruik van bestanddelen die allergieën kunnen veroorzaken in al onze producten. En onze statistieken voor klachten wijzen uit dat we het goed doen.  
Is er een kans dat Essity producten een allergische reactie kunnen veroorzaken?

Door de aard van allergieën kan niemand garanderen dat een product nooit tot een allergische reactie zal leiden. Iedereen reageert anders. En de reactie kan vaak in de loop van iemands leven veranderen. 

Maar bij Essity hebben we producten ontwikkeld die huidvriendelijk zijn. Het begint bij onze leveranciers. Daarvan eisen we dat ze geen stoffen gebruiken die bekende allergenen zijn. Waar van toepassing worden de stoffen, die gebruikt worden in de productsamenstelling, beoordeeld door veiligheidsdeskundigen op de mogelijkheid een allergeen te zijn. Uit onze statistieken blijkt dat minder dan één klinische klacht per honderd miljoen verkochte producten gerelateerd is aan een huidreactie. Dat bevestigt dat aan de huid gerelateerde reacties extreem zeldzaam zijn.  

Worden er allergietesten uitgevoerd op jullie absorberende hygiëneproducten (d.w.z maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed)?
Over het algemeen niet. We voeren geen overgevoeligheidstesten uit op mensen of dieren, d.w.z. testen die zoeken naar allergische reacties. 
 
Maar we voeren wel huidirritatietesten uit op mensen. Deze controleren op tijdelijke roodheid, droogheid of jeuk wanneer in direct contact met een bestanddeel. Voor onze absorberende hygiëneproducten (d.w.z. je maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) worden strikte procedures gevolgd om te zorgen dat ze veilig en zacht voor de huid zijn.
 
Onze Essity Global Supplier Standard verbiedt het gebruik van bestanddelen met erkende allergenen, behalve waar de producten parfums bevatten. In dit geval zijn ze duidelijk vermeld op de verpakking. Deze parfums worden echter zorgvuldig beoordeeld om te zorgen dat ze veilig zijn voor het beoogde gebruik.
Zitten er bestanddelen in absorberende hygiëneproducten (d.w.z. je maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) die huidirritatie kunnen veroorzaken?

Ons team productveiligheid beoordeelt elk materiaal in onze producten zodat deze voldoet aan alle wettelijke vereisten en veilig is voor het beoogde gebruik. Deze toetsing omvat analyses van chemische reststoffen en toxicologische testen, waaronder getest wordt op huidirritatie. 

Alle testen en onderzoeken met betrekking tot huidirritatie zijn goedgekeurd door een onafhankelijk ethisch comité en worden medisch gecontroleerd door een arts. We kunnen niet garanderen dat onze producten geen huidirritatie veroorzaken. Maar we doen er alles aan om het risico zoveel mogelijk te beperken. 

Kan ik TSS (toxischeshocksyndroom) krijgen van tampons?
Toxischeshocksyndroom (TSS) is een extreem zeldzame, mogelijk dodelijke infectie veroorzaakt door bacteriën die gevaarlijke gifstoffen kunnen vrijlaten in de bloedbaan. Als het vroeg wordt ontdekt en behandeld, kan je er snel van herstellen.
 
TSS houdt echter niet direct verband met het gebruik van tampons. Slechts de helft van TSS-infecties houdt verband met de menstruatie. Tijdens de menstruatie kan het zich ook voordoen zelfs als er geen tampons worden gebruikt.
 
Zorg er in ieder geval voor dat je altijd de gebruiksaanwijzing leest en het advies volgt over het juiste absorptieniveau van de tampon en de maximale draagtijd.
 
Wil je meer weten? Klik hier.
Bevatten Essity producten chemische stoffen die van invloed kunnen zijn op mijn hormonen?
Ons team productveiligheid gebruiken Essity producten en ook thuis met hun gezin. 
 
Wat betreft chemische stoffen, die invloed hebben op de hormonen, zijn we hier ook zeer strikt in. We eisen transparantie van onze leveranciers over de mogelijke aanwezigheid van chemische stoffen. We screenen op sporen van geselecteerde stoffen en zorgen dat deze, of niet detecteerbaar zijn of zo minimaal aanwezig zijn, ver onder een zorgwekkend hoeveelheid liggen.  
 
De wetenschap weet nog niet alles over chemische stoffen en het effect op de hormonen. Daarom volgen we nieuw bewijs zorgvuldig op en werken we de veiligheidsprocessen van onze producten dienovereenkomstig bij.
Bevatten Essity producten Schadelijke chemische stoffen?
We gebruiken geen chemische stoffen in concentraties die schadelijk zouden kunnen zijn. Veel schadelijke chemische stoffen zijn onvermijdelijk aanwezig in piepkleine hoeveelheden in natuurlijke of synthetische materialen - van delen per miljoen (ppm) tot delen per miljard (ppt). Ter vergelijking: één ppt is net zoals één seconde in 32.000 jaar.
 
Voordat ons team Productveiligheid een materiaal goedkeurt, moet het eerst onze zorgvuldige productveiligheidsbeoordelingen doorstaan. Dit om te voorkomen dat eventuele chemicaliën niet in hogere concentraties aanwezig zijn, dan wat als veilig wordt beschouwd door de meest recente wetenschappelijke gegevens.
Zijn chemicaliën uit de natuur beter/veiliger dan door de mens geproduceerde chemicaliën?
Het is een algemene misvatting dat “organisch” goed en veilig is, terwijl “synthetisch” slecht en giftig is. De waarheid is dat je eigenlijk geen onderscheid kunt maken. Verschillende chemicaliën uit de natuur kunnen in kleine doseringen zeer giftig zijn, bijvoorbeeld: giftige paddenstoelen of rauwe kidneybonen.
 
Aan de andere kant verschilt synthetische vitamine C niet van vitamine C uit een sinaasappel. Het smaakt heftzelfde en heeft precies dezelfde werking.
 
Belangrijk bij de beoordeling van de veiligheid is welke chemische stof het bevat en in welke hoeveelheid, niet of die chemicaliën uit de natuur of een laboratorium komen. 
Wordt er gebruik gemaakt van gerecycled materiaal/ingrediënten in jullie producten?

Zeker. Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit voor elke van onze merken binnen Essity. Wij zetten ons in voor het ontwikkelen van producten en diensten die het welzijn van mensen verbeteren, terwijl we tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verminderen Het gebruik van gerecyclede materialen in onze producten is een goede manier om daar aan bij te dragen. We gebruiken bijvoorbeeld meer dan 40% gerecyclede vezels in onze wereldwijde papierproductie. 

Bij Essity vinden we continu nieuwe manieren om meer uit minder te halen, met dunnere of gecomprimeerde producten die nog beter functioneren, terwijl er minder materiaal gebruikt wordt en er minder afval wordt geproduceerd. 

Uiteindelijk streven wij naar het bijdragen aan een circulaire samenleving. Dat betekent het onderzoeken van nieuwe ontwerpen, het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede materialen en innovatieve manieren om onze producten en verpakkingen meer herbruikbaar en recyclebaar te maken. 

Is bleken schadelijk? Worden Essity producten gebleekt?

Geen enkel materiaal in Essity hygiëneproducten wordt gebleekt met chloorgas (elementair chloor). Elementair chloor is waarschijnlijk de stof waar je bezorgd over bent. 

De door ons geaccepteerde bleekmethodes (voor ons cellulosepulp en viscosevezels) zijn de ECF-methode (elementair chloorvrij) en de TCF-methode (totaal chloorvrij), welke door de Europese Richtlijn Industriële Emissies wordt beschouwd als de best beschikbare techniek. Beide methodes hebben een lage impact op het milieu, omdat ze gebaseerd zijn op moderne en efficiënte processen en gebruik maken van effectieve afvalwaterzuivering. Daarnaast zijn beide tevens veilig met betrekking tot eventuele sporen van ongewenste chemicaliën.

Ik maak me zorgen over het overmatig gebruik van plastic. Wat doet Essity om het gebruik van plastic te verminderen?

Wij maken ons daar ook zorgen over. Daarom gebruiken we alleen plastic in onze producten en verpakkingen, zoals maandverband, waar het noodzakelijk is om te garanderen dat de producten niet alleen schoon zijn, maar ook veilig voor gebruik en het hygiënisch doel vervullen waarvoor ze zijn geproduceerd.  Daarnaast vinden we continu manieren om steeds minder materiaal in onze producten te gebruiken, inclusief plastic, terwijl we tevens ons gebruik van hernieuwbare of gerecyclede plastics verhogen. Een voorbeeld hiervan is ons geoptimaliseerde gebruik van wikkelfolie, waardoor we het gebruik van plastic op onze Europese tissuelocaties hebben kunnen verminderen. 

Essity is actief lid van het Ellen MacArthur Foundation's plastics-initiatief “New Plastic Economy”. Ons doel is het bereiken van 100% recyclebare verpakkingen. We hebben ons al verbonden aan het ambitieuze doel om 85% van onze verpakkingen te produceren uit hernieuwbare of gerecyclede materialen vóór 2025.

Moet ik me zorgen maken over bisfenol A in Essity absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, tampons, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed)?

Je hoeft je geen zorgen te maken over bisfenol A in onze producten. In onze Global Supplier Standard staat uitdrukkelijk vermeld dat deze chemische stof niet opzettelijk mag worden toegevoegd aan onze ruwe materialen. Het wordt ook niet gebruikt in het productieproces van onze absorberende hygiëneproducten (d.w.z maandverband, tampons, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed).

Dankzij een gerenommeerd chemisch analyseprogramma van ruwe materialen voor onze absorberende hygiëneproducten, kunnen we vol vertrouwen concluderen dat eventuele sporen, wanneer deze kunnen worden gedetecteerd, zeer laag zijn. Ver onder de veiligheids- en wettelijke limieten.

Ik probeer me bewust te zijn van verborgen formaldehyde in dagelijks producten. Wordt er formaldehyde gebruikt in Essity producten?

Hier bij Essity voegen we nooit opzettelijk gevaarlijke stoffen toe aan onze producten. En daar bedoelen we natuurlijk ook formaldehyde mee, want de veiligheid van onze producten is voor ons van cruciaal belang. Er worden soms sporen gevonden in de grondstoffen of in chemicaliën die we tijdens het proces gebruiken, maar als deze gedetecteerd worden zijn ze bijna niet meetbaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Bevatten Essity intieme verzorgingsproducten gevaarlijke chemicaliën?

Er zijn alleen goedgekeurde ingrediënten toegestaan in onze producten en we maken gebruik van strikte processen om te verzekeren dat onze producten veilig zijn voor gebruik door onze miljoenen klanten. Alle ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd en elk van onze Essity intieme verzorgingsproducten zijn getest onder gynaecologisch overzicht. We hebben er alle vertrouwen in dat ze veilig zijn voor het beoogde gebruik. 

Ik maak me zorgen over het effect van ftalaten op de gezondheid. Zitten er ftalaten in Essity producten?

Ftalaten zijn een groep van chemicaliën die invloed kunnen hebben op hormonale functies. Deze worden in het algemeen geclassificeerd als hormoonontregelende stoffen.  

Bij Essity voegen we nooit opzettelijk ftalaten toe aan onze absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, tampons, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed). Maar zoals met andere ongewenste chemicaliën, vinden we soms sporen in de grondstoffen die we gebruiken. Wanneer dit gebeurt, is dit in zo’n lage hoeveelheid dat het bijna niet gedetecteerd kan worden, ver onder het als veilig beschouwde niveau.

Ik maak me zorgen dat Essity producten dioxines bevatten. Is dat nodig?
Nee, je hoeft je geen zorgen te maken. Geen van de materialen in Essity producten worden gebleekt met chloorgas (elementair chloor), de bleekmethode die dioxines afgeeft. 
 
De detecteerbare limieten van de chemische analyse die we uitvoeren op Essity absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, tampons, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) zijn extreem laag en de hoeveelheid gedetecteerde dioxine is of net onder, of net boven deze limieten. Dit is vergelijkbaar wat van nature in het milieu wordt gevonden en ver onder de wettelijke limieten. 
 
Waar komt dit op neer? De veiligheid van onze producten komt nooit in het gedrang.
Kan ik echt zeker weten dat Essity producten geen chemicaliën bevatten die kanker veroorzaken?
Er zitten geen toegevoegde chemicaliën in Essity producten die schadelijk zijn voor gebruikers of die zelfs kanker kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat er overal chemicaliën om ons heen zijn in de natuur en er dus sporen kunnen worden gevonden in onze materialen en producten. Maar deze sporen zijn minuscuul en volstrekt veilig.
 
Onze Global Supplier Standard, de normen waar onze leveranciers zich aan moeten houden, verbiedt zeer duidelijk het opzettelijk gebruik van bekende kankerverwekkende en mutagene chemicaliën (= die mutaties kunnen veroorzaken) in de grondstoffen voor onze producten. We gebruiken ze ook niet in onze productieprocessen.
 
Je kunt er 100% zeker van zijn dat onze producten geen kankerverwekkende stoffen bevatten in schadelijke hoeveelheden. 
Bevatten Essity absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) parfum of specifieke parfumbestanddelen?
Alleen Nana Regular Deo inlegkruisjes bevatten parfum. We selecteren en beoordelen de parfum in deze producten zorgvuldig om veilig gebruik te garanderen. Wanneer er parfum aanwezig is, wordt dit duidelijk vermeld op onze verpakking, bijvoorbeeld met “bevat parfum”, “geparfumeerd” of “with scent”. 
Zitten er conserveringsmiddelen in Essity absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed)?
Absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, tampons, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) hoeven niet geconserveerd te worden, dus niet met dat doeleinde. 
 
Enkel wanneer een product specifieke eigenschappen heeft, zoals het voorkomen van luchtjes, of een antimicrobieel effect, voegen we stoffen toe met een biocide effect voor dat doeleinde. Je kunt die producten herkennen door de vermelding op de verpakking.
 
Sommige toevoegingen en verwerkingschemicaliën bevatten conserveringsmiddelen en als gevolg hiervan zijn sporen soms detecteerbaar in de producten. Maar net als met andere sporen, zijn dit extreem kleine hoeveelheden en hoef je je geen zorgen te maken.
En hoe zit het met Essity cosmetische producten? Bevatten die conserveringsmiddelen?
Het conserveren van cosmetische producten is van essentieel belang voor veilig gebruik, omdat ze anders gevoelig kunnen zijn voor micro-organismen. We maken dus inderdaad gebruik van conserveringsmiddelen in sommige van onze cosmetische producten. Dit doen we voor de productintegriteit en om jou te beschermen.
 
De conserveringsmiddelen in onze Essity cosmetica producten worden zorgvuldig beoordeeld en gekozen om te garanderen dat ze veilig zijn voor je gezondheid en het milieu. Alle door ons gebruikte conserveringsmiddelen zijn conform de geldende wet- en regelgeving. Naast de naleving van de wet- en regelgeving, sluiten we ook verschillende conserveringsmiddelen uit voor gebruik in onze cosmetische producten, zoals formaldehyde en methylchloroisothiazolinone (MIT).
Bevatten cosmetische producten van Essity parabenen?
Het is goed om je te realiseren dat niet alle soorten parabenen slecht zijn. Methylparaben en ethylparaben zijn beide veilig en goedgekeurd als conserveringsmiddelen in cosmetische producten. Wanneer deze aanwezig zijn in Essity producten, staan ze vermeld in de ingrediëntenlijst achter op de verpakking.
Bevatten Essity absorberende hygiëneproducten (d.w.z. maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed) azokleurstoffen?
Net als met parabenen zijn niet alle azokleurstoffen slecht. Sommige azokleurstoffen kunnen worden afgebroken en kankerverwekkende aromatische aminen vrijgeven. Volgens de EU REACH-wetgeving op het gebied van chemische stoffen (bijlage XVII) staan we geen van deze mogelijk kankerverwekkende azokleurstoffen toe voor gebruik in onze producten. 
 
Soms gebruiken we andere, niet-gevaarlijke azokleurstoffen voor specifieke applicaties, maar enkel na grondige beoordeling en goedkeuring door ons productveiligheidsteam.
Gebruiken jullie kleurstoffen in Essity cosmetische producten?

Ja, sommige Essity cosmetische producten bevatten kleurstoffen. Dit wordt altijd duidelijk vermeld in de ingrediëntenlijst. We selecteren en beoordelen kleurstoffen altijd zorgvuldig om te verzekeren dat ze veilig zijn voor je gezondheid en het milieu.

Gebruiken jullie optische witmakers in Essity hygiëneproducten?
We gebruiken soms optische witmakers in lijm die gebruikt wordt om specifieke materialen, zoals elastiek, op de juiste plaats te houden tijdens de samenstelling van het product. Deze lijm voldoet altijd aan de productveiligheidseisen.
 
Sporen van optische witmakers zouden via gerecyclede vezels in tissueproducten (bv. toiletpapier, zakdoekjes etc.) kunnen voorkomen. Essity maakt in het algemeen geen gebruik van optische witmakers in het productieproces van tissueproducten. Op enkele uitzonderingen na, waar alleen optische witmakers worden gebruikt die goedgekeurd zijn voor contact met voedsel.
Testen jullie producten op dieren?

Bij Essity draait alles om het welzijn van mensen en de planeet. Dus ook van dieren.

We keuren dierproeven niet goed en zetten ons in om het tot een absoluut minimum te beperken. We testen onze producten nooit op dieren, tenzij dat absoluut wettelijk verplicht is.

Zie ook Essity’s standpunt over dierproeven.

Zijn er allergene stoffen aanwezig in Essity´ producten?
Er zijn geen stoffen aanwezig in onze producten, die geclassificeerd worden als allergenen (met H317-label), of algemeen erkend worden als allergenen. Met uitzondering van parfum, conserveringsmiddelen en zeer specifieke ingrediënten in kleine hoeveelheden, welke zorgvuldig beoordeeld worden. 
 
Voor producten met parfum, zoals Nana Regular Deo inlegkruisjes, maken we het duidelijk op onze verpakking met termen als “bevat parfum”, “geparfumeerd” of “with scent”. We selecteren en beoordelen de parfum in deze producten zorgvuldig om veilig gebruik te garanderen.
Gebruiken jullie dierlijke producten in Essity hygiëneproducten?
In principe niet. Onze hygiëneproducten bevatten geen stoffen die direct afkomstig zijn van dieren. Dat is tegen de zorg en welzijn principes die centraal staat bij wat we doen. We testen onze producten niet op dieren, behalve waar wettelijk verplicht. 
 
Aan de andere kant is de leveringsketen voor onze producten complex. Hoewel het risico klein is, kunnen we niet garanderen dat in onze gehele leveringsketen niets en niemand in contact met dierlijke producten is geweest. 
Zijn Essity producten veganistisch?

In principe bevatten onze hygiëneproducten geen stoffen die direct afkomstig zijn van dieren. We kunnen echter niet claimen dat onze producten veganistisch zijn. Dat komt doordat de leveringsketen voor onze producten complex is. We kunnen niet garanderen dat niets of niemand in de keten in contact met dierlijke producten is gekomen.

Ik maak me zorgen over de hoeveelheid genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Zit er genetisch gemodificeerde pulp in Essity producten?
Wij delen dezelfde zorg en in principe is het antwoord “nee”. We gebruiken geen houtvezels gewonnen uit genetisch gemodificeerde bomen. 
 
Daarnaast staan de twee internationale bosorganisaties FSC (Forest Stewardship Council) en het Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) het gebruik van GMO’s in de bosbouw momenteel niet toe. En Essity gebruikt enkel en alleen verse vezels die FSC- of PEFC-gecertificeerd zijn.
Wat is Essity’s standpunt over genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s)?

Bij Essity erkennen we de bestaande langdurige onzekerheden over milieu- en gezondheidsrisico’s betreffende het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Daarom zijn wij terughoudend in het gebruik van materialen afgeleid uit GMO’s.

Wil je meer weten? Bekijk dan Essity’s standpunt over GMO.