wat te doen tegen menstruatiepijn

Menstruatiepijn is vervelend, maar er is veel wat je kunt doen om het te verlichten. Laten we eens kijken.

Menstruatiepijn blijft ongemakkelijk, vervelend en een probleem waar velen van ons mee te maken krijgen vanaf de puberteit. Maandenlang kun je een menstruatie hebben zonder pijn, om op een dag wakker te worden met het gevoel dat er een boos monster in je baarmoeder rondspookt. Het is onvoorspelbaar en elke maand kan anders zijn. In een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. Ongeveer één op de drie vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig kunnen uitvoeren [1].

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om menstruatiepijn te verlichten en je te helpen om je dagelijkse leven niet door krampen te laten beïnvloede. Laten we eens kijken naar een aantal van de beste manieren waarmee je jouw menstruatiekrampen kunt verlichten.

Tips en huismiddeltjes om menstruatiepijn te verlichten

Houd pijnstillers bij de hand

Een eenvoudige pijnstiller of ibuprofen kan de krampen en pijn in je baarmoeder onderdrukken, maar neem deze wel in na het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen.

Meer bewegen

Of het nu om een lange wandeling gaat of iets wat meer energie vergt, zoals zwemmen of sporten - beweging helpt de bloedstroom, het zuurstofgehalte en het endorfinegehalte (natuurlijke pijnstillers en feelgood-hormonen) te verhogen. Het is misschien het laatste wat je wilt doen als je met een kruik op de bank ligt, maar beweging helpt je lichaam te ontspannen en verzacht een deel van de pijn.

Thuis bewegen

Is het buiten niet zo'n lekker weer of heb je geen zin om de deur uit te gaan, maar wil je wel bewegen? Er zijn verschillende workouts die je ook binnen kunt doen, zoals yoga. Bij yoga krijg je namelijk dezelfde endorfines en pijnstillende voordelen van lichaamsbeweging zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Heb je geen yoga mat thuis? Geen probleem! Je kan een handdoek of zelfs het tapijt of een kleed gebruiken.

Ook als je geen fan bent van yoga zijn er andere trainingen die je thuis kunt doen, zoals een High Intensity Interval Training (HIIT). Deze workout kun je overal doen, zowel binnen als bijvoorbeeld buiten in de tuin en je hebt hier geen speciaal materiaal voor nodig.

Zoek de warmte op

Door warmte worden je spieren soepel en ontspant je lichaam. Ga lekker in een warm bad liggen of knuffel met een warmwaterkruik. Beide zijn een aanrader en een goed excuus om jezelf wat extra zelfliefde te geven en te verwennen.

Gezond eten

Comfort food kan een aantrekkelijke optie zijn, maar het verminderen van je vetinname en meer groente eten kan de pijn verzachten. Je lichaam krijgt hiermee extra voedingsstoffen en hydratatie binnen. Meer vocht, zoals thee en water drinken kan ook helpen, omdat uitdroging spierkrampen kan veroorzaken. Een kruidenthee, vooral met pepermunt en kamille, werkt verzachtend en kan je helpen kalm en ontspannen te worden zodat de pijn beter te verdragen is.

Chocolade

Er is een cacao kleurig randje aan deze wolk van menstruatiepijn. Chocolade bevat cacao, wat de hersenen aanzet tot het vrijgeven van endorfine en je energie een boost geeft. Neem dus gerust een hap(je) van die lekkere chocoladereep. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocolade hoe meer stemmingsverbeterende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Dus als je de keuze hebt, raden wij je aan voor een donkere chocolade te kiezen.

Wanneer ga je naar de dokter?

In sommige gevallen kan een pijnlijke menstruatie, ofwel dysmenorroe je leven in de weg staan. Maar je hoeft niet alleen te lijden of het gevoel te hebben dat je niet om hulp kunt vragen.

Heb je last van hevige menstruatiekrampen? Praat dan met een arts of een medische zorgverlener. In enkele gevallen schrijven zij je hormonale anticonceptie voor om de menstruatiepijn te verminderen, maar ze kunnen je ook helpen het onderliggende probleem te ontdekken.

Andere aandoeningen die overmatige menstruatiepijn kunnen veroorzaken zijn endometriose en PCOS. Als je het gevoel hebt dat je menstruatiekrampen voortdurend ondragelijk zijn, zorg er dan voor dat je met een arts praat. Hij of zij kan je dan de beste oplossing bieden om je pijn te verlichten.

Als je meer wilt weten over leven met menstruatie, bekijk dan onze artikelen over 's nachts doorlekken voorkomen en bruine afscheiding.

[References]

Meer leren