Meisje op bed

Waarschijnlijk voel je wel dat je lichaam flink aan het veranderen is. Dit wordt puberteit genoemd.

Dat is de periode waarin je lichaam verandert van een kinderlichaam naar een volwassen lichaam. Een van de grootste veranderingen daarvan is je menstruatie, het moment waarop je begint te bloeden. Als je je daar zorgen over maakt, dan ben je niet de enige. Elk meisje maakt deze veranderingen mee. We weten zeker dat je je menstruaties na een paar maanden heel gewoon zult vinden. Maar tot die tijd willen we je helpen door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken en beter voorbereid bent.

Wat is menstruatie?

Je gaat menstrueren als je lichaam volwassen genoeg is om een baby te krijgen. Elke maand wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker en komt er een eicel vrij uit je eileiders. Als die eicel door sperma bevrucht wordt, blijft het slijmvlies in je baarmoeder zitten om de zwangerschap goed te laten verlopen. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af via de vagina. Dat baarmoederslijmvlies is het bloed dat je ziet en dit maandelijkse proces heet menstruatie.

Wanneer krijg je je eerste menstruatie?

De meeste meisjes krijgen de symptomen van hun eerste menstruatie en worden ongesteld tussen hun elfde en veertiende levensjaar, maar het kan op elk ander moment gebeuren op de leeftijd van acht tot zestien jaar. Vergeet niet dat iedereen anders is, dus de leeftijd waarop je vriendinnen ongesteld worden is misschien niet de normale leeftijd voor jou. Je wordt elke maand ongesteld tot je ongeveer 50 jaar bent en in de overgang komt. Dat is het moment waarop je niet meer ongesteld wordt en geen kinderen meer kunt krijgen.

Wat zijn de symptomen van je eerste menstruatie?

Weet je nog dat we het over veranderingen hadden? Als je borsten groter worden, als je schaamhaar begint te krijgen en een witte afscheiding in je ondergoed hebt ontdekt, dan duurt het niet lang meer voordat je voor het eerst ongesteld wordt. Als je menstruatie begint, kun je ook te maken krijgen met premenstrueel syndroom (PMS). Hierbij horen symptomen zoals menstruatiepijn (pijn in je buik), stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, rugpijn, gewichtstoename en puistjes.

Hoelang duurt je eerste menstruatie?

De gemiddelde tijd dat vrouwen bloeden is vier tot vijf dagen, maar je menstruatie kan drie tot acht dagen aanhouden. Iedereen is verschillend. Je menstruatie is onderdeel van je menstruatiecyclus, die begint op de dag dat je begint met bloeden en eindigt op de dag voor je weer opnieuw begint met bloeden. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar hij kan ook korter of langer duren.

Hoeveel bloed is normaal?

Het lijkt misschien heel veel bloed, maar het is waarschijnlijk niet meer dan ongeveer vier eetlepels. Het is normaal dat je de eerste dagen van je menstruatie meer bloed verliest.

Meer leren

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Nana